Άγγελος Σικελιανός

Μελίνα Μερκούρη
Ιούνιος 7, 2016
Για τη Μαμά μου, τη Σταυρούλα
Ιούνιος 7, 2016

Κορυφαίος Έλληνας ποιητής.  Ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε στην Λευκάδα στις 15 Μαρτίου του 1884.

Ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στην Νομική Σχολή, την οποία και εγκατέλειψε, προκειμένου να αφοσιωθεί εξ ολοκλήρου στην ποίηση.

Το πρώτο του έργο, που κυκλοφόρησε το 1909, «Αλαφροΐσκιωτος» ήταν ένας πραγματικός ύμνος για την ελληνική φύση. Κατά την διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων έγραψε διάφορα πατριωτικά ποιήματα.

Με την σύζυγο του  Εύα , ανέλαβαν την πρωτοβουλία να αναστήσουν την Δελφική Αμφικτιονία, και οργάνωσαν με δικά τους έξοδα, τις « Δελφικές Εορτές», που περιελάμβαναν  παραστάσεις με αρχαίες τραγωδίες, αγώνες , εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες.

Τα ποιήματα του είναι εμπνευσμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, από την πλούσια ελληνική μυθολογία, από τα ορφικά μυστήρια, από την θρησκεία και την ιστορία.

Τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η ποίηση του εμπλουτίστηκε με κοινωνικά θέματα. Την περίοδο της Κατοχής κυκλοφόρησε κρυφά την ποιητική συλλογή «Τα Ακριτικά». Στην κηδεία του Κωστή Παλαμά απήγγειλε το κορυφαίο ποίημα του «Ηχήστε οι σάλπιγγες», το οποίο είχε γράψει λίγο νωρίτερα.

Το 1947 εκδόθηκε το ποιητικό του έργο συγκεντρωμένο σε τρεις τόμους, με τίτλο «Λυρικός Βίος». Το 1945 ήταν υποψήφιος για την Ακαδημία Αθηνών και το 1946 προτάθηκε για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Απεβίωσε στις 19 Ιουνίου του 1951, αφού είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα στα αναπνευστικά του όργανα, όταν από λάθος της οικιακής βοηθού του, αντί για το φάρμακο του, του έδωσε απολυμαντικό.

Αφήστε μια απάντηση