Διονύσιος Σολωμός

Αλέξανδρος Παναγούλης
Ιούνιος 7, 2016
Μελίνα Μερκούρη
Ιούνιος 7, 2016

Ο εθνικός μας ποιητής. Ο Διονύσιος Σολωμός γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1798 στη Ζάκυνθο, και ήταν εξώγαμο παιδί του κόντε Νικολάου Σολωμού και της υπηρέτριας του Αγγελικής Νίκλη.

Σπούδασε στην Ιταλία και αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάβιας. Τα πρώτα του ποιήματα τα έγραψε στην ιταλική γλώσσα.

Επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1818, στη Ζάκυνθο, όπου και παρέμεινε για δέκα χρόνια. Εκεί ξεκίνησε να γράφει τα πρώτα του ποιήματα στην Ελληνική γλώσσα. Το πλέον γνωστό του ποίημα είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», απόσπασμα του οποίου καθιερώθηκε ως ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.  

Στη συνέχεια, συνέθεσε το λυρικό ποίημα «Εις τον θάνατο του Λόρδο Μπάιρον» , και τα ποιήματα « Η καταστροφή των Ψαρών», «Η Φαρμακωμένη», «Ο Λάμπρος», «Εις Μοναχήν», «Ο Κρητικός», «Οι ελεύθεροι πολιορκημένοι», «Ο Πορφύρας» και άλλα.

Αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα, όπου και σχεδόν απομονώθηκε, συνεχίζοντας να γράφει ποιήματα. Παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος για την προσφορά του στον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία.

Πέθανε στην Κέρκυρα στις 9 Φεβρουαρίου του 1957.

Αφήστε μια απάντηση