Μελίνα Μερκούρη

Διονύσιος Σολωμός
Ιούνιος 7, 2016
Άγγελος Σικελιανός
Ιούνιος 7, 2016

Λαμπερή ηθοποιός και πολιτικός. Η Μαρία Αμαλία Μερκούρη , όπως ήταν το όνομα της, γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1920. Προερχόταν από πολιτική οικογένεια, καθώς ο παππούς της ήταν δήμαρχος Αθηναίων και ο πατέρας της βουλευτής της ΕΔΑ.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, και καθιερώθηκε ως πρωταγωνίστρια με το ρόλο της Μπλανς , το 1949, στο έργο «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τ. Ουίλιαμς.

Στο κινηματογράφο έκανε το ντεμπούτο της στην θρυλική ταινία «Στέλλα», το 1955 όπου και είχε τον ομώνυμο ρόλο. Διεθνή φήμη απέκτησε με την ταινία «Ποτέ την Κυριακή» το 1960. Ακολούθησαν οι ταινίες « Φαίδρα», «Τοπκαπί», και  “A dream of Passion”, σκηνοθετημένες από τον σύζυγό της Ζυλ Ντασέν.

Τα χρόνια της Χούντας αγωνίστηκε για την δημοκρατία στην Ελλάδα από το εξωτερικό όπου βρισκόταν. Πολιτεύτηκε με την επιστροφή της στην Ελλάδα, και εκλέχθηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ το 1981. Ανέλαβε το Υπουργείο Πολιτισμού, όπου και δημιούργησε τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ, καθώς επίσης και η δημιουργία του θεσμού της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», βασίστηκε σε δική της ιδέα.

Έδωσε με την λαμπερή της προσωπικότητα, εξαιρετικό αγώνα, για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα.

Απεβίωσε στις 6 Μαρτίου του 1994, νικημένη από τον καρκίνο.

Αφήστε μια απάντηση